Yaşamımızın her alanına baktığımızda flok ürününe rastlamak mümkündür. Kimi zaman bir t-shirtin üzerinde kimi zaman oturduğumuz koltuğun kumaşı Flok tozlarından imal edilmiştir. Bazen ise alınan bir oyuncak bazense kullandığımız otomobilin torpido gözünde kimi zamanda bir davetiye üzerinde Flok görmek mümkündür.
Flok nedir?
Flok tozları herhangi bir materyal üzerine estetik bir özellik yada kadifemsi bir görünüm yumuşak bir tuşe kazandırmak için uygulanabildiği gibi; aynı zamanda ürüne ses ve ısı yalıtımı fonksiyonlarını da sağlamak için de kullanılabilir.
Bir metaryalin üzerine bu flok tozlarının yapıştırılmasına flok kaplama yada flok baskı(floklama) denir.
Flok nedir?
Flok tozları herhangi bir materyal üzerine estetik bir özellik yada kadifemsi bir görünüm yumuşak bir tuşe kazandırmak için uygulanabildiği gibi; aynı zamanda ürüne ses ve ısı yalıtımı fonksiyonlarını da sağlamak için de kullanılabilir.
Bir metaryalin üzerine bu flok tozlarının yapıştırılmasına flok kaplama yada flok baskı(floklama) denir.
Floklama işlemi genellikle naylon,viskoz gibi kısa monofilament liflerin, önceden bir yapışkanla kaplanmış bir substratın üzerine doğrudan uygulanmasını içerir.
Bir flok tanesinin çapı santimetrenin birkaç binde biri kadardır ve uzunlukları 0,25 -5 mm arasında değişir. Flokları tutan yapıştırıcılar alt tabaka yani kullanılan substrat ile aynı esnekliğe ve aşınma direncine sahip olmalıdır.
Floklama prosesi her bir flok tanesini statik elektrik yükleyerek özel makina parkuruyla dik olarak substrata kaplamadır. Flok cama,tekstile,kağıda ve plastik üzerine uygulanabilir.
FLOK VE FLOKLAMA PROSESİ
Kumaş, kadifemsi veya fırça benzeri gibi yüzeyler elde etmek için hemen hemen her malzemeye uygulanabileceği için floklama büyüleyicidir. Floklu ürünler her yerde tişörtlerde, parfüm ambalajlarında, araba torpido gözlerinde, koltuk başlığı kaplamalarında, zemin kaplamalarında, göz makyaj fırçalarında, corona test kitlerinde ve tüm tekstil kumaşlarında ...
Dekorasyon için floklama yeni bir şey değil Orta Çağ'da elyaf tozunu yapışkan yüzeylere yapıştırmak için benzer yöntemler kullanıldı. 1970'lerde, gelişmiş teknolojilerin ve yapıştırıcıların ortaya çıkmasıyla, floklama popüler bir dekorasyon yöntemi haline geldi. 80'lerde ve 90'ların başlarında flok baskı ve kaplamanın popülerliği ve kullanım alanları giderek arttı.
Bununla birlikte, son birkaç yılda, yeni uygulama yöntemleriyle ilgili olarak sorularda artmaya başladı ve çeşitli materyaller üzerine farklı uygulamalarla floklama dünya genelinde çok fazla talep görmektedir. Flok kaplama birçok endüstriyel uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Floklu yüzeyler, iyi termal izolatör görevi görür ve otomotiv endüstrisinde torpido gözü kutuları, kapı pervazları ve pencere çıtaları gibi öğeler için yıllardır kullanılmaktadır.
UYGULAMA YÖNTEMLERİ
Floklama prosesi için dört method kullanılmaktadır:
- Elektrostatik yöntemi
- Mekaniki yöntem
- Püskürtme yöntemi
- Transfer baskı yöntemi
Elektrostatik yöntem,en çok kullanılan flok kaplama yöntemidir.
Floklu malzeme ayrıca püskürtme boyasına benzer bir hava kompresörü, rezervuar ve püskürtme tabancası kullanılarak püskürtülebilir. Öncelikle geniş alanlarda floklama uygulamalarında kullanılır. Bu dağınık bir süreçtir çünkü flok liflerinin bir kısmı havada asılı kalır. Floklama ayrıca, bir alt tabakaya bir yapıştırıcı basılarak ve daha sonra, flok lifleri yüzey üzerine dağıtılırken, alt tabakayı mekanik olarak hızlı bir şekilde titreştirerek uygulanır.
YAPIŞTIRICI
Flok yapıştırıcılar hem tek hem de çift komponetli sistemde mevcuttur. Ayrıca solvent ve su bazlı yapıştırıcılar da vardır. Bizler ağırlıklı olarak su bazlı yapıştırıcılar üretiyoruz. Basılacak yapışkanla uyumlu bir şablon emülsiyonu veya filmi seçmeye özen gösterilmelidir. Yapıştırıcının doğru şekilde uygulanması, sürecin en önemli kısmıdır.
ELEKTROSTATİK SİSTEM
Elektrostatik floklama ekipmanı üç konfigürasyonda mevcuttur:
Çok renkli floklama için otomatik ahtopot makinalar
Rotasyon metraj floklama
3D floklama ünitesi
Floklamada, elektrik yükü iki elektrot kullanılarak üretilir:
- Bir güç jeneratörüne bağlı yüksek voltajlı, doğru akım şebekesi ve
- Topraklanmış bir alt tabaka
Flokları yüksek hızda yapışkan kaplı alt tabakaya iten bir elektrostatik yük üretilir. Bu, flokların alt tabakaya dik açılarda yapıştırıcıya nüfuz etmesine ve gömülmesine yardımcı olur. Böylece yüksek yoğunluklu, üniform bir flok kaplaması oluşturur. Uygulanan statik voltaj ile birlikte elektrotlar ile substrat arasındaki mesafeyi artırarak veya azaltarak elektrik alanını kontrol etmek, floklama prosesinin hızını ve flok yüzey yoğunluğunu ayarlamaya yardımcı olur.
ÇEVRESEL KOŞULLAR
Flok kaplama için kontrollü bir atmosfere sahip olmak, başarı için bir başka önemli bileşendir. İdeal olarak, floklama alanının bağıl nemi % 60-65 ve sıcaklığı 20-22 ° C olmalıdır. Sıcaklıktaki küçük bir değişiklik veya bağıl nem yüzdesindeki bir değişiklik, floklama ve alt tabakanın iletkenliğinde veya elektriksel hassasiyetinde önemli bir değişikliğe neden olabilir. Flok elyafları, nem ve sıcaklık koşullarına çok duyarlıdır.
Yeni bir flok paketi açıldığında, floklar bulunduğu ortama bağlı olarak nem alır veya nem verir. Üretim alanında% 30'dan az bağıl nem, floklama performansını düşürecektir. % 65'i aşan bağıl nem ise, flokların birbirine yapışmasına ve metal elek veya plakadan zayıf bir şekilde akmasına neden olur. En iyi sonuçlar için, floklama prosesinin uygulanacağı iklimlendirme kontrollü odalar yapılmalıdır.